Telefon programari: 0764.800.048, 031.436.10.59

Bd. 1 Decembrie 1918, nr.51, bl. J38, sc. C,ap.32 - parter Bucuresti, Sector 3 Vezi locatia

Sep 17

Sensibilitate dentara

Ce este sensibilitatea dentara (hipersensibilitatea dentinara)?

Apare ca urmare a unor modificari metabolice sau biochimice in zonele in care dentina nu este acoperita de smalt sau cement (de exemplu la coletul dintilor unde in cele mai multe cazuri dentina este denudata)

Pentru ca hiperestezia dentinara sa apara este nevoie de existenta unor factori locali reprezentati de placa dentara bacteriana cu o durata de cel putin cateva zile, de resturi alimentare care sa favorizeze fermentatia acida, pH-ul acid care este responsabil de starea nevritica din aceasta zona.

Cel mai frecvent hiperestezia dentinara o intalnim ca o complicatie a parodontopatiilor, fie ca o reactie a retractiei gingivale ce denudeaza coletul dintiilor, fie dupa o interventie chirurgicala pe parodontiul marginal care dezgoleste coletul dintilor, fie dupa un periaj incorect efectuat, sau dupa un detartraj incorect sau in cazul existentei unor eroxiuni chimice.

Cum resimtim durerea ?

Din punct de vedere clinic apare o durere provocata sub forma de fulguratie (descarcare electrica) determinant de un excitant fizic (rece, cald), chimic (acru, dulce) dar mai ales mecanici, la periaj, la detartraj si uneori in timpul contactului cu alimentele moi sau dure. Este o durere ce produce o iritatie deosebita, greu suportabila, dar dispare odata cu disparitia excitantului, intensitatea este destul de mare si este localizata pe o suprafata dentara.

Tratament

Exista 2 tipuri de tratament: preventiv si curativ.

Tratamentul preventiv

  • O igiena bucala corespunzatoare, cu un periaj corect care sa permita indepartarea eficienta a placii bacteriene si a resturilor alimentare de pe suprafetele retentive ale dintilor.
  • Igienizare profesionala periodica.

Tratamentul curativ

  • Indepartarea factorului cauzal (a placii bacteriene), a resturilor alimentare, a tartrului, plombe incorect efectuate etc.

Desensibilizarea chimica se poate face cu o serie de preparate ca:

  • Glicerina saturata cu bicarbonat de Ca, Na, K a suprafetelor cu hiperestezie sau prin folosirea cristalelor de clorura de zinc.
  • Utilizarea hidrodidului de potasiu in solutie apoasa de 20 – 30%.
  • Diferitelor paste de dinti care contin fluor.
  • Poate fi aplicata solutie de Nafestezina.

Toate metodele sunt eficiente dupa mai multe sedinte.

Se pot folosi geluri cu NaF (Elmex sau Duratat), sau paste de dinti care contin substante desensibilizante precum: clorura de strontiu, nitratul de potasiu sau de sodiu, monofluorofosfatuls, formol, formol + monofenolfosfat sau KF si SnF.

Call Now Button0764.800.048