Telefon programari: 0764.800.048, 031.436.10.59

Bd. 1 Decembrie 1918, nr.51, bl. J38, sc. C,ap.32 - parter Bucuresti, Sector 3 Vezi locatia

Sep 16

Metode de inlocuire a dintilor lipsa

Peste 80 % din populatia adulta are cel putin un dinte lipsa insa doar o mica parte din acestia se indreapta catre medicul stomatolog.

Care sunt cauzele principale ale pierderii dintilor ?

Dintii se pierd cel mai frecvent din cauza cariilor avansate, insa pe langa carii, parodontoza este urmatoarea cauza ce duce la pierdere a dintilor. Bineinteles ca neglijenta pacientului fata de tratamentul dentar este o alta cauza des intalnita. Ma refer la pacientii care vin cu un dinte cariat incep tratamentul dar odata ce durerea dispare acestia renunta revenind peste un timp cu dintii compromisi.

Care sunt complicatiile pierderii unuia sau mai multor dinti?

Complicatiile sunt numeroase si depind de zona unde s-au pierdut dintii cat si de numarul de dinti pierduti. De exemplu daca pierdem un dinte din fata aspectul cel mai important este cel estetic. O alta complicatie este si un vorbit mai greu, pacientul devine sasait.

Dar daca se pierde un dinte in spate, o masea ?

In regiunea laterala nu sunt probleme estetice ci functionale. Pierderea unei masele reduce foarte mult capacitatea de a mesteca. Astfel cand se pierde un dinte pacientul pentru a reusi sa tritureze alimentele mesteca pentru o perioada mai lunga de timp si cu forta masticatorie marita.

Aceste forte marite si perioada mai lunga de masticatie duce la o suprasolicitarea dintilor restanti.

Aceste suprasolicitari pot afecta dintii ?

Da desigur, cele mai importante complicatii apar asupra dintilor ramasi. Acestia incep sa-si schimbe pozitia . La inceput apar spatieri intre dinti pentru ca dintii vecini edentatiei au tendinta de a ocupa spatiul ramas liber . Se produc astfel inclinari ale dintilor prin inclinarea coroanei dentare. Dintii se inclina, sunt suprasolicitati pentru ca pacientul mesteca mai energic si pentru o perioada mai lunga rezultand ca in scurt timp dintii risca sa devina mobili. Daca nu se intervine acestia o sa se miste atat de tare incat o sa devina durerosi la atingere si o sa trebuiasca extrasi.

Aceste modificari de pozitie ale dintilor atrag si efecte negative asupra gingiilor.

 • aparitia spatiilor dintre dinti face ca in timpul mestecatului alimentele sa intre intre ei, se taseaza afectand gingia si favorizand aparitia cariilor.
  • Miscari verticale: pe langa aceste miscari orizontale se produc si migrari verticale la dintii opusi edentatiei. Dintii opusi edentatiei tind sa migreze catre spatiul edentat. El practic isi cauta antagonistul printr-un fenomen numit extruzie putand ajunge in timp ca dintele de sus de exemplu sa atinga gingia de jos unde s-a pierdut dintele. In aceasta situatie tratamentul se complica si nu mai putem sa facem o lucrare decat daca extragem si dintele ce a migrat . Aceasta este situatia care ne arata interconexiunea dintre dinti. Pierderea unui dinte nu inseamna doar pierderea unui singur dinte ci in timp poate duce la pierderea mai multor dintilor.
  • Pe langa manifestarile dentare apar si manifestari musculare:
   • Suprasolicitarea muschilor masticatori: se produce o suprasolicitare a muschilor masticatori si pot aparea spasme si chiar dureri musculare si probleme in articulatia temporo-mandibulara : cracmete, zgomote si dureri la presiune in regiunea urechii, semne ce ne indica o suferinta articulara.

  Osul are de suferit ?

  Osul de asmenea are de suferit la pacientii edentati.

  In timpul masticatiei prin intermediul dintilor osul primeste stimuli functionali. In urma pierderii dintilor osul nemaifiind stimulat fiziologic in timpul masticatiei incepe sa se resoarba intr-un ritm rapid. Astfel ca intr-un an de zile de la extractie osul se retrage cu 4-5 mm la maxilar si 2-3 mm la mandibula si asta doar in primul an. Unterior osul se retrage intr-un ritm mai lent dar tot se retrage si se ajunge in timp la resorbtii accentuate si neuniforme ale campului protetic. Realizarea unor lucrari dentare si proteze devine extrem de dificila si impune de multe ori mici interventii chirurgicale de regularizare de creasta osoasa, extractii si remodelari gingivale.

  In pierderea dintilor factorii cei mai importanti in stabilirea tratamentului sunt:

  • varsta la care s-au pierdut dintii.
  • starea generala de sanatate.
  • numarul de dinti pierduti.
  • localizarea dintilor pierduti.

  Pierderea unui dinte definitiv se trateaza diferit la copii ?

  Spre deosebire de adulti, pierderea dintilor definitivi la copii desi mai rara se trateaza diferit. Sigur ca si in zilele noastre copiii isi pot pierde un dinte definitiv de timpuriu din cauza neglijentei fata de igiena dentara sau mai des in urma unor traumatisme.

  La copii, organismul fiind in crestere pierderea unui dinte , chiar si din zona frontala se poate trata fara lucrari protetice.

  Cu ajutorul aparatelor ortodontice dintii vecini se pot deplasa ocupand locul insa nu ca la adulti cand deplasarea se face prin inclinare ci prin mutarea cu totul a dintelui si radacinilor in locul dintelui pierdut. Osul fiind in crestere nu este complet format putand fi modelat in directia dorita ajungand ca lipsa unui dinte sa nu afecteze ceilalti dinti insa.

  Un caz aparte este pierderea molarului de 6 ani, primul dinte definitiv. Daca s-a pierdut pana la varsta de 12 ani cand erupe molarul 2, in mod natural cea de-a doaua masea ii ocupa locul – mentionez ca acest lucru se intampla doar la copii in niciun caz la adulti unde pierderea unui dinte are efecte extrem de nocive.

  Afectiunile generale pot duce la schimbarea planului de tratament ?

  Sigur ca afectiunile generale sunt un factor important in realizarea unui plan de tratament.

  • CAZ 1: De exemplu am un pacient tanar care a pierdut 2 masele. I-am recomandat tratamentul prin implant dentar. In urma anamnezei necesare oricarei interventii chirurgicale pacientul mi-a spus ca are diabet iar medicul diabetolog i-a interzis orice manopera chirurgicala asa ca desi tratamentul ideal era prin implanturi dentare s-a ales metoda de protezare prin lucrari dentare fixe din portelan.
  • CAZ 2: Alt pacient cu problem psihice avea foarte multe probleme dentare. In mod normal as fi recurs la tratamentul cariilor si realizarea de lucrari dentare insa din cauza cooperarii extrem de dificile cu pacientul am recurs la un tratament extreme de simplu si anume extractia tuturor dintilor ce dureau. Singurul scop a fost sa-i alin durerea. In cazuri de felul acesta un plan complex de tratament nu poate fi realizat.

  Nu exista sabloane de tratament ci fiecare pacient trebuie tratat personalizat in functie de nevoile sale.

  In functie de numar de dinti pierduti planul de tratament se schimba:

  Planul de tratament se schimba radical daca am pierdut un dinte sau daca am pierdut 3.

  1-2 dinti: In general inlocuirea unui dinte pierdut se face prin lucrari dentare – prin punti dentare. Acest tratament presupune slefuirea dintilor vecini si realizarea unei lucrari de 3 elemente ce va duce la imbracarea celor 2 dinti vecini si inlocuirea dintelui lipsa care va fi suspendat dar in contact cu gingia.

  Desigur ca acest dinte poate fi inlocuit prin introducerea unui implant dentar.

  3 sau mai multi dinti. Inlocuirea mai multor dinti poate fi uneori mai dificila pentru ca general numarul de dinti slefuiti trebuie sa fie mai mare ca numarul de dinti pierduti. De exemplu daca pierdem 2 masele nu putem realiza o lucrare sprijinita doar pe dintii vecini pentru ca acestia ar fi rapid suprasolicitati. In aceasta sutuatie trebuie sa slefuim mai multi dinti pentru ca in final dintii sa nu fie suprasolicitati. Practic dintii vecini vor suporta atat fortele care vin in mod normal asupra lor in timpul masticatiei cat si cele care vin pe dintii inlocuiti. Astfel in cazuri de edentatii extinse trebuie calculat foarte bine daca dintii vor rezista. In general pacientii nu vor sa le slefuim dinti suplimentar pentru rezistenta insa de multe ori acest lucru este necesar.

  Un alt aspect extrem de important este topografia dintilor lipsa. Exista situatii in care se pierd toate maselele si in acesta situatie nu se mai pot realiza lucrari fixe nemaiavand legaturi in spate. In acest caz desi nu putem realiza o lucrare fixa putem face o proteza scheletata cu sisteme speciale care este cel mai apropiat lucru de o lucrare fixa. Bineinteles ca nu toti pacientii isi permit implanturi dentare insa nici nu-si doresc o proteza mobila care se da jos noasptea. O variata de mijloc este aceasta proteza scheletata care este o proteza “mobilizabila” ea nu se misca insa se poate da jos o data pe saptamana pentru igienizare si se reintroduce in gura. Se doarme noaptea cu ea si se simte ca o lucrare fixa.

  La pacientii care si-au pierdut toti dintii exista proteza totala , “placa” cum este ea cunoscuta de pacienti. Este o proteza mobila care se da jos seara, ea se numeste proteza totala mandibulara sau maxilara. Multi pacienti fug de aceste proteze insa de multe ori este singura solutie. O alta solutie cand nu mai avem dinti sunt implanturile dentare.

Call Now Button0764.800.048