Telefon programari: 0764.800.048, 031.436.10.59

Bd. 1 Decembrie 1918, nr.51, bl. J38, sc. C,ap.32 - parter Bucuresti, Sector 3 Vezi locatia

Sep 16

Coroane dentare de portelan

Ce sunt puntile dentare din portelan ?

Puntile dentare sunt proteze dentare fixe. Ca orice proteza in general, protezele dentare au rolul de a inlocui o parte a corpului care s-a pierdut.

Protezele dentare sunt folosite pentru inlocuirea dintilor lipsa, fiind o alternativa la protezele mobile si implanturi. Acestea sunt dinti artificiali care ocupa spatiile lipsa.

Se pot realiza coroane dentare in toate situatiile ?

Puntile dentare nu se pot realiza in toate situatiile, in primul rand pentru a realiza lucrari avem nevoie de dinti atat in fata cat si in spate pentru a realiza o lucrare similara unui pod cu 2 picioare.

Un alt criteriu foarte important in realizarea lucrarilor dentare sunt dintii pe care se sprijina puntea. Dintii trebuie sa fie suficient de rezistenti pentru a prelua si fortele masticatoare suplimentare care se exercitau asupra dintilor lipsa, astfel ca nu se pot realiza lucrari de 5-6 dinti care sa se sustina pe doar 2 dinti pentru ca in scurt timp acestia vor deveni mobili din cauza suprasolicitarilor.

Care sunt etapele pentru realizarea unei lucrari dentare ?

In primul rand lucrarile nu se realizeaza pe loc sau in aceeasi zi. Sunt necesare mai multe etape pentru a realiza o lucrare de calitate si acestea sunt:

 • slefuirea dintilor si amprentarea acestora
 • amprenta se trimite la laborator unde se toarna in ghips
 • tehnicianul realizeaza partea metalica a lucrarii, scheletul metalic care ii ofera rezistenta
 • scheletul metalic ajunge apoi la medic care ia o noua amprenta pacientului
 • la urmatoarea sedinta dintii vor fi gata si se vor lipi prin cimentare. Se introduce un ciment special in coroane, se vor aplica coroanele pe dintii slefuiti si cand cimentul se intareste in aprox. 5 minute lucrarea va fi fixata.

Care sunt avantajele puntilor dentare ?

In urma extractiilor, lipsa dintilor produce migrarea dintilor vecini si antagonisti care creeaza o serie de probleme legare de masticatie dar si de producerea cariilor in zonele unde se retentioneaza alimentele in timpul masticatiei.

Functional:

Cu ajutorul coroanelor dentare aceste modificari sunt stopate si pacientul isi reia functia masticatorie in totalitate. Protezele dentare fixe redau functia de masticatie in proportie de 100 % , pacientul nu simte diferenta la masticatia cu o lucrare fata de masticatia cu dintii naturali.

Punte sau implant ?

Deseori pacientii ma intreaba daca recomand punte sau implanturi ? De cele mai multe ori ramane la latitudinea pacientului care prefera lucrarile dentare si asta pentru ca nu implica interventii chirurgicale ca in cazul implanturilor. Un alt aspect important este ca o lucrare dentara se realizeaza in 1-2 saptamani pe cand o lucrare pe implanturi se poate realiza dupa 3-5 luni de la inceperea tratamentului. Timpul este in zilele noastre un factor extrem de important si tocmai de aceea multi pacienti doresc sa realizeze punti dentare.

Insa nu intotdeauna se pot realiza punti dentare, cand dintii ramasi sunt mobili sau foarte afectati acestia nu mai pot sustine o punte si trebuie sa avem in vedere o lucare sprijinita pe implanturi, o proteza scheletata sau o placa acrilica mobila.

Puntile dentare arata ca dintii naturali, se vad lucrarile la pacienti?

Lucrarile dentare moderne din portelan nu pot fi detectate ca nenaturale. In clinica noastra nu facem dinti mari ,dinti de cal care imediat cum deschizi gura ies in evidenta. Acum cu dezvotarea tehnologiei si a materialelor dentare se pot realiza lucrari impecabile. Uneori nici pacientul nu mai stie care sunt dintii pusi si care sunt dintii naturali.

Ce garantie au aceste lucrari, la cat timp trebuie schimbate ?

Toti pacientii ma intreaba, “dl. doctor dar cat ma tine ?” Lucrarile dentare “tin” in jur de 10-15 ani insa trebuie ingrijite.

+ De multe ori pacientii nu igienizeaza lucrarile dentare spunand ca oricum nu au cum sa faca carii ca nu sunt dintii lor naturali, insa aceasta neglijenta este extrem de nociva. Eu le recomand pacietilor sa aibe grija si sa igienizeze lucrarea la fel ca dintii naturali pentru ca stagnarea alimentelor intre dinti , intre dintii naturali si lucrare, sub lucrare nu afecteaza coroanele dentare insa afecteaza gingia care in scurt timp se retrage si expune radacinile dintilor care ulterior se pot caria pe sub lucrare. Asadar „cat tine o lucrare dentara” depinde doar de pacient si de executia impecabila a lucrarii de catre echipa medic-tehnician.

Asadar in ceea ce priveste rezistenta in timp a lucrarii igiena este foarte importanta ?

Desigur, oamenii sunt mai preocupati sa nu se imtample ceva cu lucrarea insa cel mai important este sa nu se imtample ceva cu dintii pe care se sprijina puntea. Ce se poate imtampla cu dintii, foarte simplu ei se pot caria pe sub lucrare si se pot rupe, asta in timp, in ani de zile. Un aspect important este ca peste 10-15 ani cand dorim sa inlocuim lucrarea dintii subiacenti sa fie sanatosi pentru a sustine o noua lucrare.

De cele mai multe ori insa pacientii nu mai vin la controale regulate ( la detartraj – pentru ca tartrul se depune fie ca avem dinti naturali fie ca avem lucrari dentare.) ci vin dupa 20 ani cand lucrarea incepe sa se miste, dintii de dedesubt fiind de cele mai multe ori afectati de carie. Pacientul este multumit ca i-a zis medicul ca o sa-l tina 10 ani si pe el l-a tinut 20 asa ca in viziunea lui nu mai conteaza ca dupa 20 de ani dintii de sub lucrare trebuie extrasi.

Concluzia fiind ca lucrarile nu au o data fixa cand trebuie schimbate ci in momentul in care lucrarea nu se mai adapteaza bine pe bonturile dentare, asta poate fi in 5-10 sau 15 ani, important fiind ca in momentul in care dorim sa schimbam lucrarea dintii subiacenti sa fie sanatosi.

Dinti de portelan.

Ce sunt dintii din portelan – ceramica?

Coaroanele de invelis ( dinti de portelan) se refera la faptul ca acopera in totalitate suprafetele preparate ale unui dinte natural sau pivot metalic.

Cand sunt indicati dintii de portelan:

 • dinti cu carii intinse sau plombe multiple
 • cand dintii nu mai pot fi reconstituiti prin plombe
 • dinti cu uzura mare
 • pentru a preveni cariile la colet la persoanele cu respiratie orala si la pacientii predispusi la carie de colet
 • pentru a reface punctele de contact dintre dinti, pentru a preveni patrunderea resturilor alimentare
 • indicatii estetice la dintii frontali ce prezinta pete sau coloratii ce nu pot fi indepartate prin periaj – detartraj.

Ei sunt realizati din :

 • Componenta metalica ( nu se vede) , ea are rolul de a sustine portelanul- componenta fizionomica.
 • Componenta fizionomica = portelanul ce va fi adaugat peste metal.

Metalul de sub portelan nu se va vedea, singura portiune vizibila a metalului(NEACOPERIT DE PORTELAN) va intra sub gingie.

Durata de viata a unei coroane metalo-ceramice este de 7-10 ani, depinzand foarte mult de igiena pacientului.

Call Now Button0764.800.048