Telefon programari: 0764.800.048, 031.436.10.59

Bd. 1 Decembrie 1918, nr.51, bl. J38, sc. C,ap.32 - parter Bucuresti, Sector 3 Vezi locatia

Sep 17

Alimentatia si Cariile Dentare

Alimentele si rolul lor in producerea cariilor dentare si bolii parodontale

Aportul echilibrat de elemente nutritive contribui la mentinerea starii de sanatate a intregului organism, deci si a tesuturilor cavitatii bucale.

Dupa eruptia dintilor, efectele nutritiei se manifesta prin rolul lor in formarea cariilor dentare astfel:

  • alimentele dulci, bogate in carbohidrati sunt esentiale pentru formarea cariilor dentare si dezvoltare microbiana.
  • alimentele bogate in calciu, fosfor (branzeturi, peste) favorizeaza remineralizarea smaltului dentar, deci ele sunt carioprotective.
  • alimentele lipicioase sunt de asemenea foarte nocive din cauza contactului indelungat cu structurile dentare.

Aportul de alimente moi si rafinate (zahar, caramel etc.) produc o placa bacteriana foarte aderenta(lipicioasa) si agresiva ce va conduce in mod rapid la carie si boala parodontala.

Zaharul, din diversele alimente dulci, este principalul factor de aparitie al cariilor dentare.

Recomandam indulcitorii necalorici:

  • Indulcitori artificiali
    • ZAHARINA, ASPARTAM, CICLAMAT
  • Alimente cu potential cariogen scazut:
    • paine integrala
    • sirop trestie de zahar nerafinat
    • grasimile
    • branzeturile
    • fructele si vegetalele fibroase (brocoli, castravete, mar, morcov, ulei, unt, margarina)
  • Alimente cu potential crescut cariogen
    • vegetale gatite
    • sucuri de fructe
    • bauturi cu acid
    • inghetata
    • chipsuri, covrigi
    • prajituri
    • bomboane, dropsuri
    • zaharul
    • paine, orez, paste fainoase
    • cereale indulcite
    • iaurt fructe
    • produse fast-food

Desi aceste produse au un potential cariogen crescut s-a constat ca prezenta cariilor este destul de scazuta in conditiile unui periaj corect.